Header Kroon op ons werk: Hordijk krijgt “Predicaat Koninklijk”

Kroon op ons werk: Hordijk krijgt “Predicaat Koninklijk”

Al 100 jaar gaat Hordijk met een vernieuwende blik de toekomst tegemoet. In ons jubileumjaar 2022 krijgen wij straks ook letterlijk de kroon op ons werk. De Koning heeft ons het recht gegeven om het “Predicaat Koninklijk” te voeren. Een grote eer, waar we trots op zijn.

Op woensdag 11 mei zal de Commissaris van de Koning voor Zuid-Holland drs. J. Smit het Predicaat uitreiken aan Rik Hennink, CEO van de Hordijk Groep en aandeelhouders Ab en Groen Hordijk. Overige aandeelhouders, familieleden, medewerkers en Raad van Commissarissen zullen hierbij aanwezig zijn, evenals de Burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt. Rik Hennink reageert: “Het Predicaat Koninklijk heeft een diepe betekenis: het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover ons bedrijf. Dat we dit krijgen toegekend, is een compliment voor alle huidige en oud-collega’s.”

Over het Predicaat Koninklijk

Alleen de Koning zelf kan het Predicaat toekennen per Koninklijk Besluit. De aanvraagprocedure neemt zo een jaar in beslag. Om in aanmerking te komen, moet een onderneming aanzien genieten qua aard, omvang en betrouwbaarheid. Ook neemt het bedrijf een vooraanstaande plaats in, met internationale uitstraling. De onderneming is financieel solide, de continuïteit geborgd en de bedrijfsvoering onberispelijk. Kortom: het bedrijf staat ‘te goeder naam en faam’ bekend.

100 jaar historie

Dit is zeker van toepassing op Hordijk: wij zijn een toonaangevende toeleverancier van producten en diensten voor de food- & agrisector, zowel in Nederland als internationaal. In 1922 richtte Groeneveld Hordijk zijn timmerbedrijf Hordijk op. Hij specialiseerde zich in houten emballage voor de tuinbouw. Inmiddels werken er zo’n 500 mensen bij de Hordijk Groep in 5 afzonderlijke productiebedrijven en één hoofdkantoor. We maken onder meer kunststofverpakkingen voor (fresh)foodproducten en ontwikkelen glastuinbouwsystemen van staal en aluminium.

Maatschappelijke ontwikkelingen

Rik Hennink vertelt: “Ons familiebedrijf bestaat niet voor niets al 100 jaar. We gaan mee met maatschappelijke ontwikkelingen en lopen voorop in de markt. Zo maakten we eerder al de overstap van houten verpakkingen naar kunststof. En nu zetten we in op 100% circulariteit. ‘Daarvoor timmeren we hard aan de weg. Bijvoorbeeld met innovatieve manieren om PET beter te scheiden uit post consumer materiaal. Ook verzamelt een van onze partners rPET uit en langs de Middellandse Zee. Daarvan maken wij ons OCEAN rPET.” Voor deze initiatieven won Hordijk in 2021 de Rethink Award in de categorie recycling.

Het doel: ‘tray to tray’

Hordijk stelt ambitieuze doelen. Hennink: “Dit heeft alles te maken met onze waarden: verbinden en duurzaamheid. Tray to tray is ons einddoel. Oftewel: 100% recycling van onze producten. We maken onze verpakkingsoplossingen optimaal recyclebaar. Onze kassen maken we van hoogwaardig materiaal dat op een duurzame manier beantwoordt aan de wereldwijde groei naar verse tuinbouwproducten.

Vernieuwende blik

In 1966 stapte Hordijk - na 44 jaar gebruikmaken van hout - over op thermogevormde kunststofverpakkingen. Rik Hennink: “Met diezelfde vernieuwende blik gaan we de toekomst tegemoet. We staan open voor duurzame alternatieven en volgen de ontwikkelingen op de voet. Nu Hordijk 100 jaar bestaat, kijken we vooruit. Met vertrouwen en energie bouwen we verder aan de toekomst. Ook internationaal timmeren we verder aan de weg. Onze kassen gaan de hele wereld over. Hordijk gaat de volgende 100 jaar met vertrouwen tegemoet.”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief