Header Koninklijke Hordijk en MAGNUM Heating elektrificeren als eerste in Nederland de productie van EPS vloerverwarmingsplaten

Koninklijke Hordijk en MAGNUM Heating elektrificeren als eerste in Nederland de productie van EPS vloerverwarmingsplaten

Jaarlijkse besparing: 427 ton CO2

Delft, 25 juli 2022 - Op 25 juli tekenden Koninklijke Hordijk en MAGNUM Heating B.V. een overeenkomst om de productie van vloerverwarmingsplaten in een gezamenlijk project te verduurzamen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een nieuwe innovatieve, gasloze techniek. Deze techniek is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Kurtz Ersa. Hordijk investeert als eerste in Nederland in zo’n machine (Wavefoamer) en is daarmee koploper in duurzaamheid.

Dankzij de Wavefoamer kan Hordijk op een andere, meer duurzame manier EPS-producten maken. Waar dit normaal met stoom gebeurt, werkt de Wavefoamer op elektriciteit. Met magnetische velden, als een soort magnetron. Hiermee wordt het productieproces volledig geëlektrificeerd. 

Geen gas nodig
Dit betekent dat er geen gas meer nodig is tijdens het productieproces. Iets dat vooral de laatste tijd een belangrijk thema is. Daarnaast zorgt dit voor een veel lagere CO2-uitstoot. Zo bespaart deze elektrische machine al 427 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 57 gezinnen.

Een bijkomend voordeel is dat het bij de Wavefoamer gemakkelijk is om gerecycled materiaal toe te voegen. De vloerverwarmingsplaten zullen hierdoor voor minimaal 50 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Naast dat het de CO2-uitstoot reduceert, voldoen Hordijk en MAGNUM Heating hiermee ook aan de klimaatdoelstellingen van de overheid. Daarin staat dat in 2030, 50 procent van alle grondstoffen afkomstig moet zijn van gerecycled materiaal.

Dubbel zo duurzaam
Vloerverwarming is van zichzelf al een duurzaam product. Met vloerverwarming verbruik je tot wel 15 procent minder gas en in combinatie met een warmtepomp is helemaal geen gasaansluiting nodig. Doordat er bij het productieproces voortaan ook geen gas meer wordt verbruikt, is het dubbel zo duurzaam.

Innovatieve partners
Hordijk en MAGNUM Heating versterken elkaar wat betreft innovativiteit. Dit wordt met de aanschaf van de Wavefoamer onderstreept. Hiermee zijn ze de eerste in Nederland en één van de weinigen over de hele wereld. Een vooruitstrevende investering dus.

Wiggeman Roodzant, commercieel directeur Hordijk EPS, vertelt: “Het feit dat wij als eerste in Nederland een Wavefoamer aanschaffen maakt ons enorm trots. Daarnaast zijn duurzaamheid en innovatie twee van de zes kernwaarden van Hordijk. De samenwerking met MAGNUM Heating staat ook volledig in het teken daarvan. Daarom is dit een mooie stap die we samen gaan nemen.”

Alex van Haaren, CEO van de MAGNUM Heating Group B.V.: “Deze innovatieve ontwikkeling in de productie van vloerverwarming isolatieplaten onderstreept de jarenlange samenwerking met Hordijk. CO2-reductie en de mogelijkheid om gerecycled EPS te kunnen hergebruiken sluit aan bij de doelstellingen van MAGNUM Heating.”

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief