Header Veelgestelde vragen over EPS

Veelgestelde vragen over EPS

Regelmatig krijgen we vragen over onze EPS- en Piocelan-producten. Daarom hebben we de meestgestelde vragen gebundeld.

Wat is EPS?

EPS staat voor Expanded Polystyrene. Het is een licht en meestal wit materiaal. EPS is ook bekend onder de naam piepschuim of airpop®. EPS ontstaat door bolletjes van de kunststof styreen te verhitten met stoom. Hierdoor zuigen deze bolletjes zich vol met lucht en gaan uitzetten (expanderen). Ze kunnen tot 60 keer groter worden.

Deze bolletjes worden ook wel parels genoemd. Nadat ze zijn opgeblazen worden ze in een matrijs geblazen. Hierna wordt er door de matrijs stoom geblazen waardoor de parels nog één keer uitzetten. Ze krijgt het product uiteindelijk zijn gewenste vorm. Daarom wordt EPS ook wel ‘airpop®’ genoemd, het bestaat voor 98 procent uit lucht!

Waarvoor is EPS geschikt?

Van oorsprong is EPS een isolatiemateriaal. Maar tegenwoordig wordt het voor veel meer doeleinden gebruikt. Het heeft namelijk een aantal interessante eigenschappen: het is licht, isolerend, schokabsorberend, sterk en vorm- en drukvast.

Welke materialen gebruikt Hordijk EPS Delft?

Wij gebruiken Piocelan. Dit is een materiaal wat zowel lijkt op EPS als EPP. Het heeft ook andere eigenschappen dan EPS. En is daardoor erg geschikt voor meermalig gebruik.

Hoe milieuvriendelijk is EPS?

EPS is heel duurzaam. Het bestaat voor 98 procent uit lucht en maar voor twee procent uit kunststof. Er is dus weinig grondstof nog om een verpakking of isolatieplaat te maken. De energie die nodig is om een isolatieplaat te maken wordt ruimschoots gecompenseerd door minder energieverbruik in het gebouwde huis. Bij Hordijk EPS is het productieproces daardoor CO2-neutraal.

Als verantwoord familiebedrijf beseffen we ons dat we zorgvuldig met grondstoffen moeten omgaan. Daarom besteden we veel tijd en aandacht aan verantwoord materiaalgebruik. Zowel bij het ontwerp van producten, als in het productieproces.

Verantwoord omgaan met het milieu en de omgeving zit al decennia in ons DNA. Hordijk EPS heeft daarom het ISO 14001-certificaat.

Kun je EPS recyclen?

Ja, EPS is 100 procent recyclebaar. Iets wat veel mensen niet weten. Bij meer dan 200 Nederlandse milieustraten wordt EPS apart ingezameld. Gooi het dus nooit weg, maar breng het voor een tweede leven naar de milieustraat.

Voor zakelijke EPS-gebruikers zijn er verschillende recyclesystemen. Zo heeft Hordijk EPS speciaal voor tuinbouwtrays een apart inzamelsysteem opgezet. Kijk op www.epsgardentrays.nl.

Wat heeft Hordijk nodig om een EPS-product te maken?

We werken met matrijzen. De matrijs heeft de vorm van het product dat gemaakt wordt. Voor ieder product is er dus een aparte matrijs. Een matrijs wordt gemaakt van aluminium en wordt in model gefreesd door de matrijsmaker. Het is lastig te berekenen wat een matrijs precies kost. Dat is afhankelijk van verschillende wisselende factoren.

Wanneer is het interessant om een matrijs te laten maken?

Bij ongeveer 1.000 producten per jaar is het financieel aantrekkelijk om door ons een matrijs te laten maken. Graag bespreken we met u de mogelijkheden.

Waar kan ik terecht voor een bestelling, vraag of afroep?

Hiervoor kunt u terecht bij onze afdeling customer service. Zij staan klaar voor al uw vragen. U bereikt ze via eps@hordijk.nl of telefonisch: 015 251 11 51.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief